Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Nivo bezbednosti saobracaja u lokalnim zajednicama : magistarski rad
Detalji o zapisu Back

Nivo bezbednosti saobracaja u lokalnim zajednicama : magistarski rad



Kukic, Dragoslav - Prvi autor
Vujanic, Milan P. - Mentor
Jovic, Jadranka J. - Thessis Adv. Member/Član komisije
JOVANOVIC, Dragan - Thessis Adv. Member/Član komisije
656.1:343
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[D. Kukic]
2010
Beograd
X, 208 listova : ilustr. ; 30 cm
Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 30.03.2010. - Bibliografija: listovi 172-177. - Apstrakt ; Abstract.
- - Nivo bezbednosti saobracaja u lokalnim zajednicama [Elektronski izvor] / Dragoslav Kukic. - 1 elektronski opticki disk (CD-ROM) ; 12 cm
U savremenom pristupu istrazivanjima u oblasti bezbednosti saobracaja, upravljanje bezbednoscu saobracaja zauzima veoma znacajno mesto. Da bi se strucno i kvalitetno upravljalo bezbednoscu saobracaja, pre svega je potrebno definisati nivo bezbednosti saobracaja na odredjenoj teritoriji. Efikasno funkcionisanje zastitnog sistema na lokalnom nivou, podrazumeva konstantno pracenje obelezja bezbednosti saobracaja, njihovu analizu i stratesko delovanje u cilju kvalitetnog upravljanja bezbednoscu saobracaja. U tom cilju svaka lokalna zajednica se mora uporedjivati sa drugim - slicnim sredinama. Sa druge strane svaka lokalna sredina ima svoje specificnosti, koje je dovoljno razlikuju od drugih, da se u pogledu primene i odabira pojedinih mera mora rukovoditi drugacijim principima i smernicama.

Tradicionalni koncept pracenja stanja bezbednosti saobracaja je podrazumevao da se stanje prati tako sto se prate nezgode i njihove posledice. Medjutim, uzorak saobracajnih nezgoda i povredjenih lica na lokalnom nivou moze biti mali (sto je svakako pozitivno) i nedovoljan za statisticko pracenje i analizu. Sa druge strane proucavanje indirektnih pokazatelja bezbednosti saobracaja je narocito vazno i sa aspekta humanosti, jer je svakako moralnije ocenjivati stanje na osnovu indikatora koji su u neposrednoj vezi sa nastankom i posledicama saobracajnih nezgoda.

Da bi se ispitala mogucnost odredjivanja nivoa bezbednosti saobracaja na osnovu indirektnih pokazatelja, u radu su posebno analizirani direktni i indirektni pokazatelji i njihovi korelativni - uzajamni odnosi. Definisan je model izdvajanja dva najznacajnija rizika - predstavnika direktnih pokazatelja bezbednosti saobracaja, koji na najbolji nacin opisuju stanje bezbednosti saobracaja u lokalnim zajednicama. Pored definisanja nivoa bezbednosti saobracaja na teritoriji citave opstine, posebno su analizirane saobracajne nezgode i posledice nezgoda u naseljenim - urbanim podrucjima opstina. Izvrseno je rangiranje opstina na osnovu rizika i aktivnosti lokalnih samouprava za svaku lokalnu zajednicu u Republici Srbiji. Problematika je modelirana, a rezultati istrazivanja su kvantifikovani.

Nakon definisanja nivoa bezbednosti saobracaja na teritoriji lokalnih zajednica i primene prakticnih istrazivanja u ovoj oblasti, potrebno je izvrsiti najbolji odabir upravljackih i drugih mera bezbednosti saobracaja za svaku lokalnu zajednicu - opstinu. Pouzdano definisanje najvaznijih problema i ocenjivanje potencijala pojedinih mera bezbednosti saobracaja, je neprekidan proces, koji obuhvata i pracenje efekata, odnosno stalnu evaluaciju i unapredjivanje upravljackih mera.
LOADING LIST...
LOADING LIST...