Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php:108) in /home/bibliotekanova/template/sf/index_template.inc.php on line 111
Predikcija putnickih tokova u vazdusnom saobracaju primenom mekog racuna : doktorska disertacija
Detalji o zapisu Back

Predikcija putnickih tokova u vazdusnom saobracaju primenom mekog racuna : doktorska disertacija



Kalic, Milica Dj. - Prvi autor
Popovic, Jovan B. - Drugi autori
Vukadinovic, Katarina S. - Drugi autori
BABIC, Obrad J. - Drugi autori
Pap, Endre - Drugi autori
Teodorovic, Dusan B. - Mentor
Monografska publ./Monography
Serbian/Srpski
[M. Kalic]
1999
Beograd
223 lista : ilustr. ; 30 cm
Umnozeno za odbranu. - Univerzitet u Beogradu, Saobracajni fakultet, odbranjeno 23.07.1999. - Bibliografija: listovi 222-223. - Summary: Predicting Air Transportation Passenger Flows Using Soft Computing.
U disertaciji su istrazene mogucnosti koriscenja tehnika mekog racuna, fazi logike, genetskih algoritama i neuronskih mreza, u predvidjanju putnickih tokova. U tom cilju su razvijeni modeli putnicke potraznje kojima se predvidjaju tokovi putnika, od stvaranja putovanja, raspodele putovanja po zonama, raspodele putovanja po vidovima prevoza do raspodele putovanja po rutama. Mogucnost i opravdanost koriscenja fazi logike i neuronskih mreza dobija na znacaju zbog postojanja vise matematickih dokaza da su odredjeni fazi logicki sistemi i neuronske mreze univerzalni aproksimatori. Modeli koji su razvijeni u ovoj disertaciji ilustrovani su numerickim primerima koji su bazirani na realnim podacima iz vazdusnog saobracaja. Modeli prate sekvencijalni proces putnicke potraznje u vazdusnom saobracaju, od stvaranja putovanja do izbora rute. Treba naglasiti da je svaki korak u procesu putnicke potraznje razmatran posebno, odnosno nezavisno jedan od drugih. Na osnovu razvijenih modela u ovoj disertaciji, moze se reci da se primenom fazi logike, neuronskih mreza i genetskih algoritama dobijaju "bolja" predvidjanja putnickih tokova u odnosu na klasicne tehnike. Prema tome, ovom disertacijom se pokazuje da se skup tehnika koje se koriste u predvidjanju putnicke potraznje znacajno prosiruje.
LOADING LIST...
LOADING LIST...